Tekstboks:

   Lisbeth Jensen   |    Sabine Jensen       |    Laura Jensen     |     Niels Jacob Jensen       |       Else Marie Madsen        

Den Svenske Saga

30x - 31xTipoldeforældre

30xTipoldeforældre

Jarl af Wessex

Godwin

Jarl

Ulvnadsson

1001 - 1053

Gytha

Torgilsdatter

997– efter 1067

 

I deres ægteskab var der flg. børn:

 

Tostig Godwinson

Gyda Godwinsdatter

Kong Harald II af England

 

Gydas Torgilsdatter menes at være  barnebarn af svenske (32) Styrbjørn den Stærke (død 985) og oldebarn til (33) kong Oluf Bjørnson (død i 975), der reagerede sammen med sin medregent broderen Erik Sejr fra 970-975. Eriks søn Olaf Eriksson efterfulgte Erik Sejr  i 995 og regnes af mange for være Sveriges første dokumenteret konge

 

Gift første gang med Svend Tveskægs datter Tyra Svendsdatter, Gift anden gang med Gytha Torgilsdatter (997– efter 1067), datter af den svenske adelsmand Torgil Sprækalegg  (980-1005 og farmor til  danske prinsesse Thyra Haralds-datter (950-1000,  datter af Harald Blåtand)

Wessex familie tree.jpg

Styrbjørn den Stærke (32) (oldnordisk Styrbjörn Sterki) (død ca. 985) var ifølge sene nordiske sagaer, søn af den svenske konge Olof og nevø af Olof  og efterfølger Erik Sejr, der besejrede og dræbte Styrbjörn ved Slaget ved Fyrisvellir.  Som med mange figurer i sagaerne tvivl er blevet kastet på hans eksistens, men han er nævnt i en nogenlunde moderne skaldic digt om kampen. Ifølge legenden var hans oprindelige navn  Björn.

Gytha Thorkels-dóttir (Old English: G ȳ da Þorkelsdōttir,  997  - 1069), også kaldet Githa, var datter af Thorgil Sprakling. (også kaldet Torkel)  Hun blev gift med den angelsaksiske adels-mand Godwin af Wessex.

Thorgil Sprakling (også kaldet Torkel, Torgils eller Sprakalägg) var en dansker, hvis sønnesønner blev konger af Danmark og England. I Knýtlinga saga er han også kaldt "hurtig". Ifølge Florence af Worcester er han opkaldt efter sin far som "Ursius« (dvs. Urso, latin for bjørn, Björn i de skandinaviske sprog) og Saxo fortæller historien, at denne Ursius / Björn var søn af en bjørn og en retfærdig svensk jomfru.

Genealogiske spekulationer om et senere tidspunkt (formentlig først foreslået af de danske historikere Jakob Langebeks og Peter Frederik Suhm ) ville gøre Thorgil søn af Viking Styrbjörn den Stærke, som til gengæld er afbildet som søn af Olaf Björnsson, konge af Sverige. Styrbjørns kone i sagaerne, Thyra, var datter af Harald Blåtand, konge af Danmark og Norge.

Hans børn var Ulf Jarl (d. 1027), hvis søn var kong Svend II af Danmark, Eilaf, der også var jarl af kong Knud) og Gytha Thorkelsdóttir, som blev gift med Godwin, Jarl af Wessex og var mor til Harold Godwinson, konge af England .

Høvding eller Jarl

Thorgil Sprakling

Død ca. 1009

 

Ifølge flere historikere menes Sprakling at være søn af Styrbjørn den Stærke, men det kan dog ikke bevises 100 procent, men  det er sikkert at Spraklings børnebørn er Kong Harold II af England. Sønnen Ulf Jarl blev gift med Estrid (datter af Svend Tveskæg) og de fik Svend II Eskildsen  af Danmark. Gytha Torgilsdatter blev mor til King Harold Godwinson af England og mange kongehuse kan føres tilbage til Jarl Godwin og Gytha Thorkilsdatter….

 

 

 

 

Sigrid NN

 

Hustruens efternavn kendes ikke, men man ved at der var to børn i ægteskabet

 

Ulf Jarl

Jarl Eilaf

Se Svend Tveskæg

 

Gytha Thorkelsdóttir

31xTipoldeforældre

File: Efter slaget vid Fyrisvall.jpg

Slaget ved Fyrisvellir

Styrbjörn havde gjort sig selv til hersker over Jomsvikingerne, men ønskede at samle en endnu større kraft for at tage kronen af Sverige, som Det Svenske Ting havde nægtet ham efter hans fars død, der døde blev forgiftet. Styrbjörn  mistænkte sin onkel Erik for mordet.

Styrbjörns metode var at plyndre vidt og bredt i det nyoprettede kongerige Danmark, indtil dens konge Harald Blåtand bad om en løsning. Harald gav Styrbjörn sin datter Tyra som hans kone og Styrbjörn gik bort, men han vendte derefter tilbage til Danmark med 1000 langskibe . Han tvang danskerne til at give ham 200 skibe, og hvem blandt dem han så egnet til at tage med ham, herunder kongen selv. Han satte derefter sejl til Sverige med sin armada af langskibe. Styrbjörn blev dræbt i dette slag…..

Fil:Svend estridsen.jpg

Jomsvikings var muligvis det legendariske selskab af vikinge lejesoldater eller røvere i det 10. århundrede og 11. århundrede dedikeret til tilbedelsen af sådanne guder som Odin og Thor. Jomsvikingerne havde en borg kaldet Jomsborg.

Fil: Olav Tryggvasons saga - Uvaeret Hjoerungavaag - H. Egedius.jpg

Jomsvikingerne kæmper i en hagl storm i 

Slaget ved Hjörungavágr

Nederst til venstre:

Moderne mindesmærke i Wolin - det mest sandsynlige sted for middelalderens Jomsborg. Den danske og polske indskrift, der blev afholdt i rune stil, fejrer Harald Blåtands død i Jomsborg år 986.

Fil: Harald Sinozęby miejsce śmierci.jpg

To konger er barnebarn af Thorgil Sprakling: Svend II Eskildsen (tv) og Kong Harold II af England

File: Efter slaget vid Fyrisvall.jpg

Wolin  

Ø i Nordvest Polen ved Oders udmunding i Østersøen. Wolin, der ligger i det vestslaviske område, var fra ca. 800 en af vikingetidens vigtigste internationale handelspladser. Hertil kom købmænd fra Det Byzantinske Rige, Arabien, Rusland, Polen, Centraleuropa og Norden. Omfattende arkæologiske udgravninger 1934-90 har afdækket en bebyggelse med havn, gravpladser, kultsted og borg. Adam af Bremen kalder ca. 1075 byen for Jumne og benævner den "Europas største by". Fra 1170'erne til 1227 var Wolin under dansk herredømme. Wolin er formentlig identisk med sagaernes Jomsborg.

 

Sidste

Nyt

 

Ane Tavler

 

Få et overblik over de forskellige anetavler i Lindevang slægten

 

 

Lindevangs

Historie

 

Niels Jacob Jensens fødehjem

 

 

Arnakkegaards

Historie

 

Else Marie Madsens fødehjem

 

Krydsgaards

Historie

 

Else Maries slægtninge

 

Erikshøjs

Historie

 

Niels Jacobs slægtninge

 

Harriet & Christian

Jensen

Lindevang

 

Niels Jacobs forældre

 

Helga & Carl

Madsen

Arnakkegaard

 

Else Maries forældre

 

Gårde i

familiens eje

Disse gårde  er, eller har været i  familiens slægts eje

 

 

Forsiden

Ane tavler

Pigerne - 5xtipoldeforældre

Erikshøj Slægten

Pigerne - tipoldeforældre

Udby Slægten

Pigerne - 5xtipoldeforældre

Madsen Slægten

Mormor - 5xtipoldeforældre

Doll Slægten

Mormor - 7xtipoldeforældre

Ruus Slægten

Pigerne - 2xtipoldeforældre

Krydsgaard Slægten

Tipoldeforældre - 12xtipoldeforældre

Svitzer Slægten

12x - 23xtipoldeforældre

Lett & Unker Slægten

15x - 23xtipoldeforældre

Snafs & Stenbrikke Slægterne

20x - 25xtipoldeforældre

Skinkel Slægten

22x - 24xtipoldeforældre

Lykke Slægten

25x - 32xtipoldeforældre

Glob/Due Slægten

24x - 29xtipoldeforældre

Galen Slægten

28x - 34xtipoldeforældre

Hvide Slægten

34xtipoldeforældre

Gorm Den Gamle